• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Vlierbloesemtaart recept

Rond deze tijd van het jaar kun je mij in het park of aan de bosrand vinden. Mijn haar staat wild op mijn hoofd en ik heb schrammen op mijn benen, want ik pluk vlierbloesem. Dat vinden de mensen in de buurt best vreemd, maar dat kan mij niet schelen. Met de buit maak ik vlierbloesemsiroop. Een kinderlijk eenvoudig klusje, waarmee je de rest van het jaar de zomer in huis hebt. Kijk voor het recept op www.vlierbessen.nl Wie geen zin heeft in dit theater: veel supermarkten verkopen het ook, maar dat is duurder en je huis ruikt niet naar een boswandeling. De siroop lengen we aan (met ander woorden: je maakt het langzaamaan dunner) met bruisend mineraalwater en een schijf citroen. Of ik bak er een taartje mee, zoals in dit recept. Dankzij het acetaat folie wordt de rand perfect strak en glad. Meestal ben ik van het rustieke en rommelige, maar eerlijk is eerlijk: bij zoiets chiques als dit moet het gewoon strak. Banketbakkersallure, oordeelde het thuisfront. Daar wil je best even woest voor plukken!

± 1.5 uur bereidingstijd ± 4.5 uur wachttijd 10 personen

Rond deze tijd van het jaar kun je mij in het park of aan de bosrand vinden. Mijn haar staat wild op mijn hoofd en ik heb schrammen op mijn benen, want ik pluk vlierbloesem. Dat vinden de mensen in de buurt best vreemd, maar dat kan mij niet schelen. Met de buit maak ik vlierbloesemsiroop. Een kinderlijk eenvoudig klusje, waarmee je de rest van het jaar de zomer in huis hebt. Kijk voor het recept op www.vlierbessen.nl Wie geen zin heeft in dit theater: veel supermarkten verkopen het ook, maar dat is duurder en je huis ruikt niet naar een boswandeling. De siroop lengen we aan (met ander woorden: je maakt het langzaamaan dunner) met bruisend mineraalwater en een schijf citroen. Of ik bak er een taartje mee, zoals in dit recept. Dankzij het acetaat folie wordt de rand perfect strak en glad. Meestal ben ik van het rustieke en rommelige, maar eerlijk is eerlijk: bij zoiets chiques als dit moet het gewoon strak. Banketbakkersallure, oordeelde het thuisfront. Daar wil je best even woest voor plukken!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • Flinke snuf zout;
  • 85 gram bloem;
  • 20 gram amandelmeel;
  • 40 gram suikerbakkerspoeder;
  • 7 blaadjes gelatine;
  • 250 milliliter slagroom;
  • 100 gram suiker;
  • 1 zakje taartgelei-poeder;
  • Acetaatfolie Brand New Cake 8 cm hoog;
  • Kleine springvorm 18 cm Kitchen Craft.

Overige benodigdheden:

  • 1 eidooier;
  • 50 gram roomboter (kamertemperatuur);
  • 50 gram + een beetje extra vlierbloesemsiroop;
  • 600 gram Turkse yoghurt (10% vet);
  • 200 milliliter water;
  • Plukjes vlierbloesem (van ongeveer 2 grote schermen);
  • Paar blaadjes munt.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Keukenzout 1kg
€ 0,99
+
Molen de Hoop Tarwebloem 1kg
€ 3,08
+
Molen de Hoop Amandelmeel 250gr
€ 7,39
+
Dr. Oetker Bladgelatine Helder 23g (14 blaadjes)
€ 2,29
+
Schlagfix Plantaardige Slagroom Ongezoet 1L
€ 4,39
+
Fijne Kristalsuiker Van Gilse 750g
€ 1,79
+
Dr. Oetker Taartina Helder (taartgelei) 60g (5x12g)
€ 2,99
+
BrandNewCake Acetaatfolie rol 8 cm x 20 m
€ 6,69
+
Kitchen Craft Springvorm Rond Ø18 cm
€ 16,29
+
BrandNewCake Suikerbakkerspoeder 800g
€ 6,19
+

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Meng 1 eidooier, zout, bloem, amandelmeel, roomboter en suikerbakkerspoeder door elkaar heen. 
    Tip! Als het deeg te droog is kun je nog wat extra eidooier toevoegen.
  3. Maak van het deeg een bal, rol de deegbal in plasticfolie en laat het een uurtje rusten in de koelkast.
  4. Vet de springvorm in. Rol het deeg uit en bekleed de bodem van de springvorm ermee. Snijd de rand netjes bij.
  5. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet nog een half uurtje terug in de koelkast.
  6. Bak daarna het deeg in 15 tot 20 minuten goudbruin. Laat het deeg in de vorm afkoelen op het rooster.
  7. Week ondertussen de gelatineblaadjes in ruim koud water.
  8. Breng de slagroom met de suiker en de vlierbloesemsiroop in een pan aan de kook. Laat dit een paar minuten net wel/net niet koken.
  9. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en voeg ze bij de room toe (let op: haal hiervoor de pan van het vuur).
  10. Laat het mengsel al roerend wat afkoelen (dat gaat het beste als je de hete pan in een grotere pan met ijskoud water zet) tot het mengsel lobbig wordt.
  11. Roer de Turkse yoghurt erdoor.
  12. Bekleed de rand van de springvorm met de folie, laat de uiteinden iets overlappen.
  13. Giet nu voorzichtig de vlierbloesem-pannacotta in de vorm.
  14. Zet de taart een paar uur terug in de koelkast totdat de taart goed stijf is (een dag van tevoren kan prima).
  15. Maak voor de gelei van het water met de siroop een drankje naar smaak (iets zoeter dan je prettig zou vinden als je het zou drinken).
  16. Roer van het taartgelei-poeder en een paar eetlepels van dit vocht een glad papje.
  17. Breng de rest van het vocht aan de kook.
  18. Haal daarna de pan van het vuur en voeg het papje eraan toe.
  19. Zet de pan nog even op het vuur totdat het papje goed gebonden is.
  20. Laat het papje iets afkoelen en schenk het daarna op de koude, opgesteven taart.
  21. Zet de taart in de koelkast en laat deze nog minstens een uur opstijven.
  22. Na een uur kun je de folie voorzichtig van de rand verwijderen.
  23. Garneer de Vlierbloesemtaart met plukjes vlierbloesem en muntblaadjes. Heb je die niet? Dan zijn dunne plakjes citroen ook prima.

Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Deel jouw vlierbloesemtaart met ons!

Heb jij ook dit recept voor een vlierbloesemtaart uitgeprobeerd? Dan zijn wij erg benieuwd naar jouw eindresultaat. Maak er een foto van en deel deze op jouw Instagram-account. Als je ons tagt met @baktotaal, kunnen wij jouw creatie niet alleen zien maar ook delen op onze eigen Instagram. En dat vinden wij ontzettend leuk om te doen!

Auteur: Frederike Krommendijk is auteur van twee kookboeken en een bakboek. Ze houdt niet van moeilijk doen, ook niet in de keuken. Als ze niet kookt of bakt, schrijft ze vol overgave. Voor vegatopia.com en LandIdee bijvoorbeeld, maar ook voor reclamebureaus en andere opdrachtgevers. www.krommendijkvelthuis.nl

Flag of Germany