• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Crema catalana recept

Crema catalana is het Spaanse, of beter gezegd Catalaanse, zusje van het Franse crème brûlée dessert. Het grote verschil tussen deze twee nagerechten is dat crema catalana met melk wordt gemaakt en crème brûlée met room. Daarnaast wordt crema catalana in een pan op het vuur bereid, terwijl crème brûlée de oven in gaat. Daarnaast is bij crème brûlée de smaakmaker vanille en bij de Catalaanse versie zijn de smaakmakers kaneel en de schil van een citroen. Het is niet helemaal duidelijk welk toetje het eerste bestond. De Catalanen zeggen dat hun versie op het toetje er als eerste was en de Fransen beweren dat crème brûlée het langst bestaat. Al met al zit er dus wel degelijk een verschil tussen beide toetjes. Daardoor is het extra leuk om zelf eens het Catalaanse toetje te maken. Lees snel verder voor ons crema catalana recept en ga aan de slag!
± 1 uur bereidingstijd ± 2 uur wachttijd 4 personen
Crema catalana is het Spaanse, of beter gezegd Catalaanse, zusje van het Franse crème brûlée dessert. Het grote verschil tussen deze twee nagerechten is dat crema catalana met melk wordt gemaakt en crème brûlée met room. Daarnaast wordt crema catalana in een pan op het vuur bereid, terwijl crème brûlée de oven in gaat. Daarnaast is bij crème brûlée de smaakmaker vanille en bij de Catalaanse versie zijn de smaakmakers kaneel en de schil van een citroen. Het is niet helemaal duidelijk welk toetje het eerste bestond. De Catalanen zeggen dat hun versie op het toetje er als eerste was en de Fransen beweren dat crème brûlée het langst bestaat. Al met al zit er dus wel degelijk een verschil tussen beide toetjes. Daardoor is het extra leuk om zelf eens het Catalaanse toetje te maken. Lees snel verder voor ons crema catalana recept en ga aan de slag!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 100 gram kristalsuiker + nog wat extra voor het karamelliseren;
  • 25 gram maïzena;
  • Crème brûlée brander;
  • 4x Ovenschaal Porselein (Creme Brulee) Ø8,5x4,6cm Set/2.

Overige benodigdheden:

  • 1 kaneelstokje;
  • 4 eierdooiers, maat M;
  • 500 milliliter volle melk;
  • Rasp van 1 sinaasappel.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Kristalsuiker Van Gilse 1kg
€ 1,99
+
Gasbrander (Creme Brulee)
€ 11,48

Ontvang een e-mail zodra dit product weer leverbaar is.

Tijdelijk niet leverbaar
Koopmans Prof. Maizena 1kg
€ 5,09
+
Ovenschaal Porselein (Creme Brulee) Ø8,5x4,6cm Set/2
€ 4,49
+

Recept

  1. Verwarm de melk in een middelgrote pan op laag vuur.
  2. Doe de geraspte sinaasappelschil en het kaneelstokje bij de melk in.
  3. Breng de melk net aan de kook.
  4. Haal daarna de melk van het vuur af en laat de smaakmakers 10 tot 15 minuten intrekken.
  5. Haal het kaneelstokje uit de melk.
  6. Klop in een grote kom de eierdooiers en suiker tot een licht en luchtig mengsel.
  7. Meng de maïzena door het eidooier-mengsel heen.
  8. Klop alles goed door, totdat je een egale massa hebt.
  9. Giet langzaam de warme melk bij het eiermengsel in de kom, terwijl je voortdurend blijft
  10. kloppen om de eieren te temperen.
  11. Giet het mengsel terug in de pan en verwarm de pan op een laag vuur.
  12. Blijf voortdurend roeren, totdat het mengsel dikker is geworden.
    Tip! Dit duurt ongeveer 8-10 minuten.
    Tip! Zorg ervoor dat het mengsel niet kookt.
  13. Haal de pan van het vuur af als het mengsel dik genoeg is om op de achterkant van een lepel te blijven plakken.
  14. Verdeel het mengsel over de schaaltjes.
  15. Laat de crema catalana afkoelen tot kamertemperatuur.
  16. Zet ze daarna minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  17. Bestrooi de desserts vlak voor het serveren met een dun laagje kristalsuiker.
  18. Karamelliseer de toetjes met een crème brûlée brander.
  19. Serveer de nagerechtjes zodra de suiker is gekarameliseerd.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Bekijk ook onze andere dessert recepten!

Desserts zijn altijd een aangename afsluiter van een heerlijk diner of een simpele maaltijd. Vind je het leuk om zelf toetjes te maken? Dan vind je het vast fijn om te weten dat wij op onze blog tientallen dessert recepten hebben verzameld. Sommige recepten zijn heel makkelijk en anderen bieden weer wat meer uitdaging. Op onze blog vind je dus voor ieder wat wils. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Milka mousse taart? Of van een Baked Alaska? Zowel deze frambozen trifle als deze frisse yoghurt ijsjes heb je in een handomdraai op tafel staan. Je vindt al onze dessert recepten hier!

Laat jouw zelfgemaakte crema catalana aan ons zien!

Heb jij met dit recept crema catalana gemaakt? Dan zijn wij erg benieuwd naar hoe ze zijn geworden. Dat kun je aan ons laten zien door ze te delen in jouw Instagram Stories en ons te taggen met @baktotaal. Dan kunnen we jouw bakcreaties trouwens niet alleen zien, maar ook delen op ons eigen account. En dat vinden wij heel erg leuk om te doen!

Flag of Germany