Baktotaal Bouwhuis is gevestigd in Twente, dus voor ons klonk Fryske dúmkes erg onbekend. Daarentegen zijn ze in Friesland erg populair en bij bijna elke bakker wel te koop. Wij zijn natuurlijk de beroerdste niet en hebben ons daarom in dit streekproduct verdiept! In dit recept gaan wij jou precies vertellen wat Fryske dúmkes zijn en hoe je ze zelf kunt maken. Ze zijn bijvoorbeeld erg lekker bij een bakje koffie of thee!
Fryske dúmkes maken
In Friesland zijn de Fryske dúmkes niet meer weg te denken. Deze smalle en langwerpige koekjes zijn een echt typisch Fries product en daarom ook ouderwets lekker. Fryske dúmkes heeft haar naam te danken aan die smalle en langwerpige vorm. De koekjes lijken namelijk op duimpjes (dúmkes is het Friese woord voor duimpjes). De koekjes zijn heerlijk gekruid met onder andere kaneel, anijs en gember. Ook worden er fijngehakte hazelnoten in verwerkt Nou, ben jij net zo nieuwsgierig als dat wij waren? Logisch, vlug de keuken in en bakken maar!
Benodigdheden uit onze webshop:
- 350 gram bloem;
- 200 gram gele basterdsuiker;
- 150 gram fijn gehakte hazelnoten;
- 1 eetlepel anijszaad;
- 1 eetlepel anijspoeder;
- 2 theelepels gemalen gember;
- 2 theelepels gemalen kaneel;
- 1 theelepel bakpoeder;
- Snufje zout;
- Plasticfolie;
- Deegroller;
- Bakpapier;
- Bakplaat.
Overige benodigdheden:
- 200 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur;
- 1 eetlepel melk;
- 1 ei, maat M.