• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Gezonde citrus (vooruit, met room) recept

Heb jij ook zo’n zin in iets fris na al dat zware eten? Ik wel. De supermarkt had hele bergen sinaasappels en minneola's in de aanbieding. Nog gezond ook, dus mooi passend bij de goede voornemens. De halve liter slagroom die in de bavarois gaat, negeerde ik dan gemakshalve maar even. Van het leven een feestje maken, lijkt me ook zo’n slecht voornemen nog niet…

Het gebruik van acetaatfolie

Door acetaatfolie te gebruiken, kan je de springvorm een stukje hoger maken en krijg je mooie strakke randen, wat altijd een chique taartje oplevert. De gelei geeft iets fris aan het romige, net als de uitgesneden partjes minneola. In de servieskast stond nog een bodem Grand Marnier en een rondje langs de kruidenbak in de tuin leverde zowaar ook nog wat dappere sprietjes munt op. Fris, romig, een brosse bodem met een lichte amandelsmaak en een toefje groen ... Het nieuwe jaar kon slechter beginnen!

± 1 uur bereidingstijd ± 3 uur wachttijd 10 personen

Heb jij ook zo’n zin in iets fris na al dat zware eten? Ik wel. De supermarkt had hele bergen sinaasappels en minneola's in de aanbieding. Nog gezond ook, dus mooi passend bij de goede voornemens. De halve liter slagroom die in de bavarois gaat, negeerde ik dan gemakshalve maar even. Van het leven een feestje maken, lijkt me ook zo’n slecht voornemen nog niet…

Het gebruik van acetaatfolie

Door acetaatfolie te gebruiken, kan je de springvorm een stukje hoger maken en krijg je mooie strakke randen, wat altijd een chique taartje oplevert. De gelei geeft iets fris aan het romige, net als de uitgesneden partjes minneola. In de servieskast stond nog een bodem Grand Marnier en een rondje langs de kruidenbak in de tuin leverde zowaar ook nog wat dappere sprietjes munt op. Fris, romig, een brosse bodem met een lichte amandelsmaak en een toefje groen ... Het nieuwe jaar kon slechter beginnen!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • Flinke snuf zout;
  • 85 gram bloem;
  • 20 gram amandelmeel;
  • 40 gram poedersuiker;
  • 12 blaadjes gelatine;
  • 500 milliliter slagroom;
  • 100 gram suiker;
  • 1 zakje taartgelei-poeder (Taartina);
  • Acetaatfolie Brand New Cake 8 cm hoog;
  • Kleine springvorm 18 cm Kitchen Craft.

    Overige benodigdheden:

  • 1 eidooier;
  • 50 gram roomboter (kamertemperatuur);
  • 700 milliliter sinaasappelsap;
  • Sinaasappellikeur bijvoorbeeld Grand Marnier;
  • Citroenrasp.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Kitchen Craft Springvorm Rond Ø18 cm
€ 16,29
+
Keukenzout 1kg
€ 0,99
+
Molen de Hoop Amandelmeel 250gr
€ 7,39
+
Schlagfix Plantaardige Slagroom Gezoet 1L
€ 4,49
+
Dr. Oetker Bladgelatine Helder 23g (14 blaadjes)
€ 2,29
+
Dr. Oetker Taartina Helder (taartgelei) 60g (5x12g)
€ 2,99
+
BrandNewCake Acetaatfolie rol 8 cm x 20 m
€ 6,69
+
Fijne Kristalsuiker Van Gilse 750g
€ 1,79
+
Poedersuiker 250g
€ 2,19
+
Molen de Hoop Patentbloem 1kg
€ 2,99
+

Recept

  1. Meng alle ingrediënten voor het deeg in een kom.
  2. Als het wat te droog is, kun je nog wat eidooier toevoegen.
  3. Maak er 1 bal van.
  4. Rol het deeg in plasticfolie en laat dit een uurtje rusten in de koelkast.
  5. Vet de springvorm in.
  6. Rol het deeg uit en bekleed de bodem ermee.
  7. Snijd de rand netjes bij.
  8. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet het nog een half uurtje terug in de koelkast.
  9. Bak het daarna goudbruin in een voorverwarmde oven op 200 graden (dit duurt 15 a 20 minuten).
  10. Laat het in de vorm afkoelen op een rooster.

Bavarois

  1. Week de gelatineblaadjes in ruim koud water.
  2. Breng 150 ml sap met 50 gram suiker aan de kook.
  3. Los van het vuur af de goed uitgeknepen gelatineblaadjes op in het hete sap.
  4. Giet dit bij de rest van het sap en roer dit goed door.
  5. Voeg nu eventueel ook de likeur toe.
  6. Roer het mengsel steeds door totdat het bijna is afgekoeld en het een beetje lobbig wordt.
    Tip! Dat gaat het best als je de pan in een grotere pan met ijskoud water zet.
  7. Klop ondertussen de slagroom met 50 gram suiker op tot yoghurt-dikte.
  8. Giet het lobbige sap beetje bij beetje bij de slagroom en spatel het luchtig door elkaar.
    Let op! Niet kloppen, dan sla je de lucht eruit.
  9. Was de minneola’s goed af en rasp er met de citrustrekker kleine schilletjes af.
    Let op! Alleen rasp alleen het oranje gedeelte, niet doorgaan in het wit.
  10. Voeg die toe aan het mengsel.
  11. Bekleed de binnenrand van de springvorm met de folie.
    Tip! Laat de uiteinden iets overlappen.
  12. Giet nu voorzichtig het bavaroismengsel in de vorm.
  13. Laat bovenaan een randje vrij voor de geleilaag.
  14. Waarschijnlijk heb je bavarois over, met een paar citruspartjes erbij is dat ook een lekker toetje.
  15. Zet de taart een paar uur terug in de koelkast tot deze goed stijf is (een dag van tevoren kan ook prima).

Gelei

  1. Roer van het poeder en een paar eetlepels sap een glad papje.
  2. Breng de rest van het sap aan de kook.
  3. Haal de sap dat je gekookt hebt van het vuur af en roer hier het papje doorheen.
  4. Zet daarna het mengsel weer even terug op het vuur totdat het goed gebonden is.
  5. Voeg nu eventueel de eetlepel likeur toe.
  6. Laat het papje iets afkoelen en schenk dit dan op de koude opgesteven taart.
  7. Zet de taart terug in de koelkast en laat nog minstens 1 uur opstijven.
  8. Schil de minneola’s dik zodat er geen wit meer aan zit en snijd met een scherp mesje de partjes tussen de vliezen uit.
  9. Leg de partjes op keukenpapier.
  10. Haal voorzichtig de folie van de rand van het taartje.
  11. Garneer met de minneola-partjes en muntblaadjes.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Deel jouw Gezonde citrus met ons!

Heb jij ook dit recept voor Gezonde citrus uitgeprobeerd? Dan zijn wij erg benieuwd naar jouw eindresultaat. Maak er een foto van en deel deze op jouw Instagram-account. Als je ons tagt met @baktotaal, kunnen wij jouw Gezonde citrus niet alleen zien maar ook delen op onze eigen Instagram. En dat vinden wij ontzettend leuk om te doen!

Flag of Germany