• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Jan in de zak recept

Jan-in-de-zak is een heel ouderwets streekproduct uit West-Friesland. Het is een soort brood gevuld met rozijnen. Jan-in-de-zak wordt heel langzaam gegaard in een pan met gekookt water. Je hoeft dus geen gebruik te maken van de oven. Misschien ziet het brood er niet heel smakelijk uit, maar ik kan je vertellen dat Jan-in-de-zak ontzettend smaakvol is! Daarnaast wordt Jan-in-de-zak ook regelmatig geserveerd met stroop. Probeer hem zelf door het recept hieronder te volgen.

± 0.5 uur bereidingstijd ± 2 uur wachttijd 6 personen

Jan-in-de-zak is een heel ouderwets streekproduct uit West-Friesland. Het is een soort brood gevuld met rozijnen. Jan-in-de-zak wordt heel langzaam gegaard in een pan met gekookt water. Je hoeft dus geen gebruik te maken van de oven. Misschien ziet het brood er niet heel smakelijk uit, maar ik kan je vertellen dat Jan-in-de-zak ontzettend smaakvol is! Daarnaast wordt Jan-in-de-zak ook regelmatig geserveerd met stroop. Probeer hem zelf door het recept hieronder te volgen.

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 50 gram gist;
  • 300 gram bloem;
  • 200 gram boekweitmeel;
  • 150 gram krenten (geweld);
  • 200 gram rozijnen (geweld);
  • 50 gram suiker;
  • 10 gram zout.

Overige benodigdheden:

  • Katoenen broodzak;
  • 400 milliliter lauwe melk;
  • 2 eieren (losgeklopt).

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Molen de Hoop Tarwebloem 1kg
€ 3,08
+
Bruggeman Gist instant 125gr
€ 2,89
+
Molen de Hoop Krenten 500gr
€ 5,09
+
Kristalsuiker Van Gilse 1kg
€ 1,99
+
Keukenzout 1kg
€ 0,99
+
BrandNewCake Broodzak Linnen 47x31cm (heel brood)
€ 2,99
+
  • 1 x € 2,99
    Totaal: € 2,99
  • 5 x € 2,69
    Totaal: € 13,43
    10% korting
  • 10 x € 2,40
    Totaal: € 23,96
    20% korting
Rozijnen 350g
€ 3,19
+
Molen de Hoop Boekweitmeel 1kg
€ 4,99
+

Recept

  1. Los de gist op in 400 milliliter lauwe melk.
  2. Roer de bloem, het boekweitmeel, de eieren, de suiker en het zout door de melk heen en meng het geheel tot een glad beslag.
  3. Roer ook de krenten en de rozijnen erdoorheen.
  4. Doe het deeg in een natgemaakte katoenen broodzak (of kussensloop) en bind hem dicht.
    Let op! Zorg dat er genoeg ruimte overblijft voor het deeg om nog wat te kunnen rijzen.
  5. Vul een grote pan met lauw water en leg een bord op de bodem tegen het aanbranden.
  6. Leg de doek met het deeg in de pan; hij moet helemaal onder water staan.
  7. Doe het deksel op de pan met daarop een gewicht, als het nodig is, om de Jan-in-de-zak onder water te houden.
  8. Breng het water langzaam aan de kook en houd het daarna net onder het kookpunt.
  9. Prik na 2 uur met een mes in de Jan-in-de-zak om te testen of hij gaar is. Zodra het mes er schoon uitkomt, is hij gaar.
  10. Haal de Jan-in-de-zak uit de pan, verwijder de doek en laat hem even uitdampen.
  11. Snijd de Jan-in-de-zak in plakken.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Maak ook eens ander soort brood!

Zelfgebakken brood en broodjes zijn toch wel het allerlekkerst. Bovendien gaat je huis er ook nog eens lekker door ruiken. Win-win noemen we dat! Vind je het leuk om brood te bakken of ben je net begonnen met brood bakken en op zoek naar nog meer soorten brood om zelf te maken? Bekijk dan ook eens onze andere brood recepten! Op onze blog hebben wij namelijk meerder brood recepten verzameld die je naar hartenlust kunt gaan maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een volkorenbrood of lekkere mueslibollen? En met dit recept kun je heel eenvoudig zelf een heerlijke ciabatta brood maken. Lijkt het je leuk om eens een luchtig, zoet brood te bakken? Maak dan eens een heerlijke briochebrood! Zoals je ziet, is er keus genoeg!

Shop alle benodigdheden bij Baktotaal!

Neem vooral een kijkje bij onze andere brood recepten en probeer elk recept uit. Misschien ontdek je wel een brood dat je zo lekker vindt, dat het je favoriet wordt. Wist je trouwens dat je bij Baktotaal ook ingrediënten en benodigdheden shopt om brood te bakken? Vul je winkelmandje met alles wat je nodig hebt en plaats op werkdagen voor 22:00 uur een bestelling. Als je dat doet, heb je de ingrediënten vaak al de volgende dag in huis! Hoe fijn is dat?! Zo kun je dus nog op korte termijn jouw favoriete brood recept maken.

Auteur: Cees Holtkamp (recept afkomstig uit het boek ‘De Banketbakker’)

Flag of Germany