• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Recept Zweedse Semla

Ken jij Semla al? Semla is een echt Zweeds lekkernij die door Zweden traditioneel op de dinsdag 7 weken voor Pasen wordt gegeten. Die dinsdag wordt ook wel Vette dinsdag (Fat Tuesday genoemd). De Zweedse Semla is een wit broodje dat vaak aan de bovenkant door midden wordt gesneden om vervolgens te worden gevuld met een vulling van amandelspijs en slagroom. In het broodje zit onder andere kardamom, dit is een specerij die in Zweden wel vaker in zoete lekkernijen wordt verwerkt. En om het geheel compleet af te maken, worden de broodjes bestrooid met poedersuiker. Lekker hoor! In dit artikel lees je meer over deze lekkere broodjes en vind je ook het recept voor Zweedse Semla, zodat je deze lekkernij gewoon zelf thuis kunt maken!

Wat is Vette dinsdag?

Vette Dinsdag is de dinsdag voor Aswoensdag. Op Vette Dinsdag mogen Katholieken voor de laatste keer nog lekker even goed eten, voordat ze daarna tot aan Pasen de vastentijd in gaan. Op Vette Dinsdag wordt er dan vooral voor calorierijke lekkernijen gekozen. In Nederland wordt er op Vette Dinsdag vooral pannenkoeken gegeten, maar in Zweden kiezen ze die dag dus graag voor de Zweedse Semla. Tegenwoordig is dit broodje trouwens steeds vaker het hele jaar door bij Zweedse bakkers te krijgen.
± 1 uur bereidingstijd ± 1.5 uur wachttijd 12 personen 5/5 (2 waarderingen)
Ken jij Semla al? Semla is een echt Zweeds lekkernij die door Zweden traditioneel op de dinsdag 7 weken voor Pasen wordt gegeten. Die dinsdag wordt ook wel Vette dinsdag (Fat Tuesday genoemd). De Zweedse Semla is een wit broodje dat vaak aan de bovenkant door midden wordt gesneden om vervolgens te worden gevuld met een vulling van amandelspijs en slagroom. In het broodje zit onder andere kardamom, dit is een specerij die in Zweden wel vaker in zoete lekkernijen wordt verwerkt. En om het geheel compleet af te maken, worden de broodjes bestrooid met poedersuiker. Lekker hoor! In dit artikel lees je meer over deze lekkere broodjes en vind je ook het recept voor Zweedse Semla, zodat je deze lekkernij gewoon zelf thuis kunt maken!

Wat is Vette dinsdag?

Vette Dinsdag is de dinsdag voor Aswoensdag. Op Vette Dinsdag mogen Katholieken voor de laatste keer nog lekker even goed eten, voordat ze daarna tot aan Pasen de vastentijd in gaan. Op Vette Dinsdag wordt er dan vooral voor calorierijke lekkernijen gekozen. In Nederland wordt er op Vette Dinsdag vooral pannenkoeken gegeten, maar in Zweden kiezen ze die dag dus graag voor de Zweedse Semla. Tegenwoordig is dit broodje trouwens steeds vaker het hele jaar door bij Zweedse bakkers te krijgen.

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 500 gram bloem;
  • 5 gram droge gist;
  • 60 gram kristalsuiker;
  • 1 theelepel zout;
  • 1 theelepel kardemom;
  • 50 gram amandelmeel;
  • 75 gram + iets voor de topping poedersuiker;
  • 100 gram Brand New Cake Crème Chantilly;
  • 200 milliliter slagroom; 
  • Bakplaat;
  • Bakpapier;
  • Spuitzak;
  • BrandNewCake Spuitmondje #2B. 

Overige benodigdheden:

  • 350 milliliter volle melk;
  • 80 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur;
  • 1 ei, maat L;
  • 1 eigeel. 

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Bruggeman Desem & Gist (5x20gr)
€ 5,38
+
BrandNewCake Creme Chantilly (klopschuim) 100g
€ 2,59
+
Keukenzout 1kg
€ 0,99
+
Molen de Hoop Amandelmeel 250gr
€ 7,39
+
Patisse Bakplaat 39x26cm
€ 10,99
+
Molen de Hoop Tarwebloem 1kg
€ 3,08
+
Houdbare Slagroom Melkan 35% 200ml
€ 1,49
+
Kristalsuiker Van Gilse 1kg
€ 1,99
+
BrandNewCake Spuitmondje Basket #2B
€ 1,98
+
BrandNewCake Wegwerp Spuitzak 40cm Groen 20 stuks
€ 3,99

Ontvang een e-mail zodra dit product weer leverbaar is.

Tijdelijk niet leverbaar
Poedersuiker 250g
€ 2,19
+

Recept

Het maken van de broodjes:

  1. Verwarm de melk op een laag vuur.
  2. Meng 1 theelepel suiker van de 60 gram suiker door de melk heen.
  3. Roer de gist erdoorheen.
  4. Dek het mengsel af en laat het 10 minuten staan.
  5. Mix in een andere kom de bloem, suiker, zout, kardemom en roomboter door elkaar heen.
  6. Klop het ei los en meng dit door het bloem mengsel heen.
  7. Giet het melk mengsel erbij en kneed met de handen het geheel in circa 8 minuten tot een glad deeg.
  8. Vet een kom in.
  9. Vorm het deeg tot een mooie bal en doe het in de kom.
  10. Dek de kom af met een vochtige lauwe handdoek.
  11. Laat het deeg minimaal 1 uur rijzen.
    Let op! Het deeg moet in massa zijn verdubbeld.
  12. Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven).
  13. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  14. Druk de lucht uit het deeg.
  15. Vorm bolletjes van 70 gram en leg ze op de bakplaat.
  16. Laat de bolletjes 20 minuten op de bakplaat rijzen.
  17. Smeer de bolletjes in met eigeel.
  18. Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin en gaar.

Het afwerken van de broodjes:

  1. Meng in een hakmolen de amandelmeel, poedersuiker en melk door elkaar heen.
    Tip! Je zult merken dat het 1 geheel wordt.
  2. Snijd het kapje van de bovenkant van een bolletje af.
  3. Hol een beetje brood uit de broodjes.
  4. Meng het uitgeholde brood door de amandelvulling heen.
  5. Doe 1 eetlepel amandelvulling op het bolletje.
  6. Herhaal dit bij elk broodje.
  7. Klop de slagroom samen met de Crème Chantilly-mix stijf.
  8. Doe de crème in een spuitzak met spuitmondje.
  9. Spuit op elk broodje een toef crème.
  10. Leg de kapjes op de crème.
  11. Bestrooi de Zweedse Semla met poedersuiker. 
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Zweedse semla, laskiaspulla of fastelavnbolle

De Zweedse Semla is dus een wit broodje dat gevuld is met amandelspijs en room en wordt bestrooid met poedersuiker. De Finnen kennen ook semla, maar dat is bij hen een broodje zonder een vulling van amandelspijs en room. Wat de Zweden semla noemen, noemen ze in Finland laskiaispulla. In Estland heet dit lekkernij ook laskiaispulla en de Denen noemen het weer een fastelavnbolle. Dat is natuurlijk wel handig om te weten als je een keer in die landen zo'n lekker gevuld broodje wilt bestellen.

Semla op de traditionele manier eten

In Zweden is het dus traditie om semla 7 weken voor Pasen op Vette Dinsdag te eten. Daarbij is het ook traditie om het broodje in een kom te leggen en daar warme melk bij in te gieten. Dat wordt in Zweden ook wel ‘hetvägg‘ genoemd. Dat klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, toch is het zeker het proberen waard om Zweedse semla eens op de traditionele manier te eten. De onderkant van het broodje is namelijk een beetje droog, waardoor de melk juist een fijne bijkomstigheid kan zijn. Voor een extra lekker smaakje kun je wat kaneel aan de melk toevoegen.

Deel jouw Zweedse Semla met ons!

Heb jij ook dit recept voor Zweedse semla uitgeprobeerd? Dan zijn wij erg benieuwd naar jouw eindresultaat. Maak er een foto van en deel deze op jouw Instagram-account. Als je ons tagt met @baktotaal, kunnen wij jouw broodjes niet alleen zien maar ook delen op onze eigen Instagram. En dat vinden wij ontzettend leuk om te doen!

Flag of Germany