• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Kaiserschmarrn recept

Drijfnat kwamen de kinderen afgelopen weken uit school. En dan is het altijd fijn als je gewoon met wat je in je voorraadkast hebt even lekker warm ‘troost-eten’ kunt maken. Kaiserschmarrn (ook wel kaisermarren genoemd) zijn zo klaar en je krijgt er meteen wintersport-vibes van. Wij maakten appelcompote en cranberrycompote bij de pannenkoekreepjes, maar ik weet zeker dat de kinderen ook staan te juichen als je er een potje appelmoes of jam bij opendraait (maak je wel de rozijnen voor kinderen, week ze dan in appelsap in plaats van rum). De smaak van vanille, het mooie sneeuwwitte van poedersuiker, meer comfort food dan dit wordt het niet. Is iedereen meteen dat rotweer weer vergeten.

Wat zijn kaiserschmarrn?

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks nagerecht. Kaiserschmarrn zijn licht gekramelliseerde pannenkoeken die in grove stukken worden gesneden. Kaiserschmarren worden traditioneel met flink wat poedersuiker en een pruimencompote geserveerd, maar wij besloten om er appelcompote en cranberrycompote bij te maken. Uiteraard kun je helemaal zelf bepalen met wat je deze pannenkoekjes serveert, het is maar net wat je zelf lekker vindt.

± 2 uur bereidingstijd 4 personen

Drijfnat kwamen de kinderen afgelopen weken uit school. En dan is het altijd fijn als je gewoon met wat je in je voorraadkast hebt even lekker warm ‘troost-eten’ kunt maken. Kaiserschmarrn (ook wel kaisermarren genoemd) zijn zo klaar en je krijgt er meteen wintersport-vibes van. Wij maakten appelcompote en cranberrycompote bij de pannenkoekreepjes, maar ik weet zeker dat de kinderen ook staan te juichen als je er een potje appelmoes of jam bij opendraait (maak je wel de rozijnen voor kinderen, week ze dan in appelsap in plaats van rum). De smaak van vanille, het mooie sneeuwwitte van poedersuiker, meer comfort food dan dit wordt het niet. Is iedereen meteen dat rotweer weer vergeten.

Wat zijn kaiserschmarrn?

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks nagerecht. Kaiserschmarrn zijn licht gekramelliseerde pannenkoeken die in grove stukken worden gesneden. Kaiserschmarren worden traditioneel met flink wat poedersuiker en een pruimencompote geserveerd, maar wij besloten om er appelcompote en cranberrycompote bij te maken. Uiteraard kun je helemaal zelf bepalen met wat je deze pannenkoekjes serveert, het is maar net wat je zelf lekker vindt.

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 100 gram rozijnen;
  • 250 gram bloem;
  • 120 gram fijne kristalsuiker;
  • 2 eetlepels kristalsuiker;
  • 1 theelepel vanille extract;
  • Poedersuiker.

Overige benodigdheden:

  • 500 ml melk;
  • 8 eieren, maat M;
  • 250 gram diepvries cranberry’s;
  • 125 milliliter bruisend mineraalwater;
  • ½ theelepel zout;
  • 50 milliliter bruine rum;
  • 3 zure appels;
  • 1 theelepel kaneel;
  • Sap van een hele citroen;
  • 75 gram roomboter voor het bakken;
  • Koekenpan.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Molen de Hoop Patentbloem 1kg
€ 2,99
+
Fijne Kristalsuiker Van Gilse 750g
€ 1,79
+
Kristalsuiker Van Gilse 1kg
€ 1,99
+
Vanille Extract Bourbon 60ml
€ 12,49
+
Poedersuiker 250g
€ 2,19
+
Rozijnen 350g
Normale prijs € 3,19 Speciale prijs € 2,71
+

Recept

Het maken van het beslag:

  1. Wel de rozijnen 15 minuten in de rum.
  2. Splits de eieren.
  3. Klop de eiwitten goed stijf in de keukenmachine.
  4. Zet tot verder gebruik in de koelkast.
  5. Klop in een andere kom de eidooiers met de suiker, vanille extract en zout romig.
  6. Voeg dan de bloem in delen toe, klop ondertussen door zodat je geen klontjes krijgt.
  7. Schenk de melk en mineraalwater erbij in en meng het geheel weer goed door.
  8. Spatel dan de opgeklopte eiwitten erdoorheen.
  9. Schenk de helft van het beslag in een andere kom.
  10. Spatel de gewelde rozijnen (zonder de rum) door het beslag in 1 van de kommen heen. Tip! Houd een aantal rozijnen met het sap achter ter decoratie.

Het bakken van de kaiserschmarren:

  1. Doe een vierde van de roomboter in een koekenpan met een doorsnede van ongeveer 20-24 cm.
  2. Laat de boter smelten en schenk de helft van het beslag met de rozijnen in de pan.
  3. Laat 5 minuten op halfhoog vuur bakken.
  4. Draai het deeg om in de pan.
  5. Verdeel dan met een spatel het deeg met in vieren.
  6. Laat even bakken totdat ook die kant goudbruin gebakken is.
  7. Maak dan kleinere stukken van het deeg met behulp van de spatel (of gebruik er 2).
  8. Bak nog zo’n 2 minuten, totdat alle stukjes gaar zijn.
  9. Bak zodoende nog een portie van deze kaiserschmarren.
  10. Pak daarna de andere kom met het beslag zonder rozijnen erbij.
  11. Bak met dit beslag op dezelfde manier kaiserschmarrn.

Het maken van de appelcompote:

  1. Schil de appels en verwijder de klokhuizen.
  2. Snijd de appels in blokjes.
  3. Verwarm de blokjes appel in een pannetje met 1 eetlepel suiker, halve theelepel kaneel en sap van een halve citroen.
  4. Verwarm tot de appels zacht zijn, maar nog wel hun structuur behouden.
  5. Zet de appelcompote apart.

Het maken van de cranberrycompote:

  1. Doe de cranberry’s in een pannetje met een eetlepel suiker, halve theelepel kaneel en sap van een halve citroen.
  2. Verwarm totdat de cranberry’s zacht worden, maar nog wel wat structuur hebben.
  3. Zet de cranberry compote apart.

Het serveren van de kaiserschmarrn:

  1. Leg de kaiserschmarrn met rozijnen op een bord.
  2. Doe ook de appelcompote op het bord.
  3. Bestrooi de kaiserschmarren met wat van de achtergehouden rozijnen en wat poedersuiker.
  4. Leg de naturel kaiserschmarren met de cranberry compote.
  5. Bestrooi ook deze pannenkoekjes met wat poedersuiker.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Waar komt de naam kaiserschmarrn vandaan?

Er gaan wat geruchten rond over het ontstaan van de naam van deze lekkernij. Zo zou in de 19e eeuw een arme boerin een mislukte pannenkoek aan de verdwaalde keizer Frans Joseph hebben aangeboden, met als boodschap erbij dat 'schmarrn' (rommel) was. De keizer vond de pannenkoek echter heel erg lekker, waardoor hij zei: 'maar dan wel keizerlijke rommel', oftewel kaisers-schmarrn. Een andere, iets aannemelijker gerucht is dat het gerecht speciaal werd bedacht voor keizerin Elisabeth (Sisi), die de voorkeur had voor zachte gerechten. Ze zou dit gerecht echter te vet hebben gevonden, waardoor het aan de keizer werd geserveerd. Het werd hem geserveerd als Kaserschmarrn (een oud streekgerecht), maar de keizer verstond 'Kaiserschmarrn' en kon het gerecht juist wél waarderen. Hoe dan ook: wij vinden kaiserschmarrn echt onwijs lekker, waardoor we je zeker aanraden om eens onderstaand recept te proberen!

Deel jouw kaiserschmarrn met ons!

Heb jij zelf met dit recept kaiserschmarrn gemaakt? Dan zijn wij erg benieuwd naar hoe ze zijn geworden. Dat kun je aan ons laten zien door ze te delen in jouw Instagram Stories en ons te taggen met @baktotaal. Dan kunnen we jouw bakcreatie trouwens niet alleen zien, maar ook delen op ons eigen account. En dat vinden wij heel erg leuk om te doen!

Flag of Germany