• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Knapkoeken recept

Een knapkoek is een lekkernij die vroeger vaak van restjes vlaaideeg werd gemaakt. Vooral in België is het een bekend streekproduct, dat vaak in de Belgische-Nederlandse streek Maasvallei werd gemaakt. Vooral de knapkoeken uit Maaseik zijn erg bekend. De naam van de koek is afgeleid van het geluid dat het koekje maakt bij het breken. De koekjes worden royaal bestrooid met kristalsuiker. Wij vonden het echt eens de moeite waard om deze heerlijke knapkoek te maken. Het leuke aan dit recept is dat je de koekjes elk gewenste vorm kunt geven en dat maakt het extra leuk om daar lekker mee te variëren. Ben je benieuwd hoe je zelf deze heerlijke koekjes kunt maken? Lees dan snel verder voor ons knapkoeken recept en ga lekker aan de slag!
± 1 uur bereidingstijd 16 personen
Een knapkoek is een lekkernij die vroeger vaak van restjes vlaaideeg werd gemaakt. Vooral in België is het een bekend streekproduct, dat vaak in de Belgische-Nederlandse streek Maasvallei werd gemaakt. Vooral de knapkoeken uit Maaseik zijn erg bekend. De naam van de koek is afgeleid van het geluid dat het koekje maakt bij het breken. De koekjes worden royaal bestrooid met kristalsuiker. Wij vonden het echt eens de moeite waard om deze heerlijke knapkoek te maken. Het leuke aan dit recept is dat je de koekjes elk gewenste vorm kunt geven en dat maakt het extra leuk om daar lekker mee te variëren. Ben je benieuwd hoe je zelf deze heerlijke koekjes kunt maken? Lees dan snel verder voor ons knapkoeken recept en ga lekker aan de slag!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 250 gram bruine basterdsuiker;
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel;
  • Kristalsuiker;
  • Bakplaat;
  • Bakpapier.

Overige benodigdheden:

  • 250 gram ongezouten roomboter;
  • 1 ei, maat M;
  • 1 theelepel kaneel;
  • Snufje zout.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Donkere Basterdsuiker Van Gilse 600g
€ 1,79
+
Molen de Hoop Zelfrijzend bakmeel 1kg
€ 3,49
+
Fijne Kristalsuiker Van Gilse 750g
€ 1,79
+
Patisse Bakplaat 39x26cm
€ 10,99
+
Patisse Bakpapier 38cm x 8m
€ 3,99
+

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven).
  2. Smelt de roomboter in een pan op een laag vuur.
  3. Doe de bruine basterdsuiker bij de boter in en roer door, totdat de suiker is opgelost.
  4. Laat het mengsel tot op kamertemperatuur afkoelen.
  5. Meng het zelfrijzend bakmeel, ei, kaneel en een snufje zout in een grote kom door elkaar heen.
  6. Voeg het boter-suikermengsel toe aan de droge ingrediënten en kneed alles goed samen tot een stevig deeg.
  7. Rol het deeg uit op een werkblad dat bestoven is met bloem.
    Tip! Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 1 centimeter.
  8. Snijd het deeg in de gewenste vormen.
  9. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi ze royaal met kristalsuiker.
  10. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar.
  11. Laat de knapkoeken afkoelen op een rooster, alvorens je ze serveert.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Bekijk ook eens onze andere koek recepten!

Vind jij het leuk om koekjes te bakken? Neem dan eens een kijkje op onze blog, want daarop hebben wij een heleboel koekrecepten staan. Maak bijvoorbeeld eens heerlijke Milka koekjes of deze lekkere amandelkoekjes. Wil je graag wat lekkers maken dat ook nog eens vrij verantwoord is? Dan is wellicht dit recept voor blueberry oatmeal cookies wat voor jou. Deze koeken zijn lekker chewy van binnen en niet eens zo ongezond. Ideaal dus als je verantwoord wilt snacken. Bekijk al onze koek recepten hier!

Neem regelmatig een kijkje op ons blog!

Vind jij, naast het bakken van koekjes, het ook leuk om andere lekkere baksels te maken? Bekijk dan eens onze receptenpagina, want daarop hebben we inmiddels al meer dan 1.600 recepten verzameld. Je vindt er heerlijke dessert recepten, recepten voor het maken van allerlei cakes, maar ook heerlijke taart & gebak recepten. Ben jij wat meer van de hartige snacks? Bekijk dan eens onze hartige recepten! Je zult zien dat wij echt voor ieder wat wils hebben. Bovendien vullen we onze blog wekelijks aan met nieuwe recepten, waardoor het zeker de moeite waard is om er regelmatig een kijkje op te nemen. Bekijk al onze recepten hier!

Hoe kun je knapkoeken het beste bewaren?

Een voordeel van koekjes is niet alleen dat je ze eenvoudig kunt uitdelen, maar ook dat je ze eenvoudig kunt bewaren. Dat is onder andere erg fijn als je alvast de koekjes voor een feestje of andere gelegenheid wilt maken. Je kunt de koeken het beste in een luchtdichte trommel bewaren. Als je dat doet, blijven de lekkernijen tot wel 4 weken goed.

Deel jouw knapkoeken met ons!

Heb jij ook met dit recept ook lekkere knapkoeken gemaakt? Dan vinden wij het heel leuk om te zien hoe de koek is geworden. Dat kun je aan ons laten zien door er een foto van te maken en deze te delen in jouw Instagram Stories. Tag ons met @baktotaal in de story, zodat wij jouw foto kunnen zien én delen met onze volgers!

Flag of Germany