Ik ken een vrouw, die zag in november al tegen Kerst op. Al die bezoekjes, die dagen in de keuken, ze telde de dagen tot het weer januari was. Al die stress is natuurlijk jammer van zo'n feest. Nodig wat dierbare mensen uit, zet een boom in je kamer, ontkurk een top wijn en maak alleen gerechtjes waar je op het laatst nog maar een kleinigheidje aan hoeft te doen. Deze blini's bijvoorbeeld, uit Het Hartige Bakboek van Rutger van den Broek (sowieso een aanrader). De kleine hartige pannenkoekjes hebben de maat van een poffertje en zijn dus prima geschikt als amuse, borrelhapje of -als je er verschillende toppings op maakt- voorgerecht. Je kunt ze warm eten, maar ik bakte ze bij wijze van proef de avond voor een etentje al. In een afgesloten trommel bleven ze prima (haal ze dan wel 1 uurtje voor het eten uit de koelkast). Behalve het boekweitmeel heb je vast alles al in huis, dus als je het niet vertrouwt oefen je vast een keer. Door het opgeklopte eiwit worden de blini's mooi bol. Lepeltje crème fraîche erop, toefje zalm, een plukje dille en klaar ben je. Glas prosecco erbij en je hoort niemand meer klagen: simpel chique, zonder stress!
Benodigdheden uit onze webshop:
- 65 gram boekweitmeel;
- 40 gram patentbloem kristal;
- 3 gram gedroogde gist;
- Snuf zout.
Overige benodigdheden:
- 125 milliliter lauwwarme melk;
- 1 groot ei;
- Roomboter;
- Crème fraîche;
- Gerookte zalm;
- Verse dille.