• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Sellou recept

Sellou (ook wel bekend als slilou en sfouf) is een zoete lekkernij uit de Marokkaanse keuken. Doorgaans wordt dit gerecht als nagerecht geserveerd na een heerlijk diner. Slilou is een soort kruimelcake die vaak bij speciale gelegenheden wordt geserveerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bruiloften en geboortefeestjes, maar ook aan de Ramadan. Tijdens de Ramadan wordt sfouf vaak als afsluiter van de iftar gegeten, met bijvoorbeeld een lekker glaasje muntthee ernaast. Iftar is de maaltijd die moslims tijdens de vastenmaand na zonsondergang nuttigen. Er zijn allerlei variaties op sfouf te vinden. Zo vind je grof gemalen slilou, maar ook een erg fijn gemalen (zanderige) variant. Er zijn zelfs varianten die wat natter en compacter zijn. Wil je weten hoe je zelf deze lekkernij kunt maken? Lees dan snel verder voor ons sellou recept en ga aan de slag!
± 1 uur bereidingstijd 6 personen
Sellou (ook wel bekend als slilou en sfouf) is een zoete lekkernij uit de Marokkaanse keuken. Doorgaans wordt dit gerecht als nagerecht geserveerd na een heerlijk diner. Slilou is een soort kruimelcake die vaak bij speciale gelegenheden wordt geserveerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bruiloften en geboortefeestjes, maar ook aan de Ramadan. Tijdens de Ramadan wordt sfouf vaak als afsluiter van de iftar gegeten, met bijvoorbeeld een lekker glaasje muntthee ernaast. Iftar is de maaltijd die moslims tijdens de vastenmaand na zonsondergang nuttigen. Er zijn allerlei variaties op sfouf te vinden. Zo vind je grof gemalen slilou, maar ook een erg fijn gemalen (zanderige) variant. Er zijn zelfs varianten die wat natter en compacter zijn. Wil je weten hoe je zelf deze lekkernij kunt maken? Lees dan snel verder voor ons sellou recept en ga aan de slag!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 500 gram patentbloem;
  • 500 gram amandelen met vlies;
  • 250 gram lichte sesamzaadjes;
  • 50 gram anijszaadjes;
  • 75 gram poedersuiker;
  • 125 milliliter honing.

Overige benodigdheden:

  • 50 gram venkelzaadjes;
  • 125 milliliter zonnebloemolie;
  • 175 ongezouten roomboter;
  • Halve theelepel nootmuskaat;
  • 1 eetlepel kaneel;
  • Schaal of kom.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Halve Amandelen (Split) 1kg
€ 15,19
+
Molen de Hoop Anijszaad 50 gr.
€ 3,49
+
Sesamzaad Gepeld 250g
€ 2,99
+
Poedersuiker 250g
€ 2,19
+
Molen de Hoop Patentbloem 1kg
€ 2,99
+
Bloemenhoning Biologisch 375 gram
€ 7,70
+

Recept

Aan de slag!

Het voorbereiden van de bloem:

  1. Doe de bloem in een grote koekenpan en zet de pan op een middelhoog vuur.
  2. Doe beetje bij beetje ongeveer 125 gram bloem in de pan.
  3. Spatel de bloem ondertussen, zodat deze niet aanbrandt en overal mooi bakt.
  4. Haal de pan van het vuur af als de bloem een lichtbruine kleur heeft.

Het voorbereiden van de amandelen:

  1. Pak een ruime koekenpan en doe er wat olie in.
  2. Laat de olie goed heet worden.
  3. Bak de amandelen in de pan, totdat ze knapperig zijn.
    Tip! Let erop dat de amandelen niet aanbranden.
  4. Haal de knapperige amandelen uit de pan en dep ze droog met wat vel keukenpapier.
  5. Maal de amandelen fijn.
    Tip! Maal ze zo fijn als je wilt, misschien vind je het lekker als er nog wat knapperige stukjes bij zitten?

Het voorbereiden van het sesamzaad, anijszaad en venkelzaad:

  1. Verdeel het sesamzaad over de bodem van een pannetje.
  2. Rooster de zaadjes zodoende op een laag vuurtje.
    Tip! Let goed op, want de zaadjes verbranden snel.
  3. Roer af en toe door, zodat alle zaadjes gelijkmatig worden geroosterd.
  4. Haal de pan van het vuur af als de sesamzaadjes een mooie lichtbruine kleur hebben.
  5. Schep de sesamzaadjes gelijk in een blender.
    Tip! De pan is nog heet, dus als je de zaadjes een poosje in de pan laat kunnen ze alsnog verbranden.
  6. Maal de sesamzaadjes fijn in de blender.
  7. Herhaal bovenstaande stappen met de anijs en venkelzaad.

  1. Doe de geroosterde en fijn gemalen sesamzaadjes, venkelzaadjes en anijszaadjes bij de fijn gemalen amandelen in.
  2. Hak de overige 200 gram amandelen grof en doe dit ook bij de fijngemalen amandelen in.
  3. Stop dit mengsel in een mooie, diepe schaal of kom.
  4. Zeef de bloem en de poedersuiker boven de amandelen en zaadjes.
  5. Meng dit geheel door elkaar heen.
  6. Rasp de nootmuskaat.
  7. Breng de sellou op smaak met de nootmuskaat en kaneel.
  8. Smelt de roomboter in een pannetje.
  9. Verwijder het eerste witte laagje van de gesmolten roomboter.
  10. Doe de rest van de gesmolten boter bij het amandelmengsel in.
  11. Doe ook de honing in het mengsel.
  12. Meng alles goed door elkaar heen, zodat het 1 geheel wordt.
    Tip! Gebruik hiervoor eventueel je handen.
    Tip! Wil je een wat plakkerige substantie? Doe dan wat extra honing of poedersuiker en zonnebloemolie bij het mengsel in.
  13. Maak een mooie bol of kegel van de sellou.
  14. Versier de slilou eventueel nog met wat amandelen.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Bekijk onze andere cake recepten!

Vind je het leuk om zelf cake te bakken? Wij wel! Dat is dan ook de reden dat wij meer dan 300 recepten op onze blog hebben verzameld. Wat dacht je bijvoorbeeld van een aardbeiencake of een monchou cake? Beide lekkernijen kun je trouwens ook heel goed als nagerecht serveren. Uiteraard kun je ook voor een frisse cake gaan, zoals de lemon drizzle cake. Bekijk al onze cake recepten hier!

Laat jouw zelfgemaakte sellou aan ons zien!

Heb jij met dit recept sellou gemaakt? Dan zijn wij erg benieuwd naar hoe ze zijn geworden. Dat kun je aan ons laten zien door ze te delen in jouw Instagram Stories en ons te taggen met @baktotaal. Dan kunnen we jouw bakcreatie trouwens niet alleen zien, maar ook delen op ons eigen account. En dat vinden wij heel erg leuk om te doen!
Flag of Germany