• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Leeuwen koek voor het EK Voetbal recept

Voor je het weet begint het EK Voetbal. Als je aan het EK denkt, denk je natuurlijk aan voetbal. Daarnaast mogen de kleur oranje en een echte oranjeleeuw natuurlijk niet ontbreken. Wij hebben dan ook deze prachtige leeuwen koek gemaakt, die perfect bij het EK Voetbal aansluit. Een heerlijk potje voetbal met een lekkere koek, wie wil dat nou niet?! Ben je benieuwd naar hoe je zelf deze gave koek kunt maken? Lees dan snel verder voor het recept! 

± 1 uur bereidingstijd ± 4 uur wachttijd 20 personen

Voor je het weet begint het EK Voetbal. Als je aan het EK denkt, denk je natuurlijk aan voetbal. Daarnaast mogen de kleur oranje en een echte oranjeleeuw natuurlijk niet ontbreken. Wij hebben dan ook deze prachtige leeuwen koek gemaakt, die perfect bij het EK Voetbal aansluit. Een heerlijk potje voetbal met een lekkere koek, wie wil dat nou niet?! Ben je benieuwd naar hoe je zelf deze gave koek kunt maken? Lees dan snel verder voor het recept! 

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 450 gram Molen de Hoop Patentbloem;
  • 150 gram BrandNewCake Suikerbakkerspoeder;
  • Snufje zout;
  • Plasticfolie;
  • Deegroller;
  • Decoratie tool (voor blaadjes)
  • Bakpapier;
  • Uitrol latjes;
  • Penseeltjes;
  • Witte fondant.

Overige benodigdheden:

  • 250 gram ongezouten roomboter (op kamertemperatuur);
  • 1 ei (maat L);
  • Afbeelding van een leeuw op papier;
  • Eetbare verf: geel, oranje, bruin, zwart en roze.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Molen de Hoop Patentbloem 1kg
€ 2,99
+
BrandNewCake Suikerbakkerspoeder 800g
€ 6,19
+
Keukenzout 1kg
€ 1,09
+
Vershoudfolie 30cm x 300m**
Normale prijs € 11,79 Speciale prijs € 9,99
+
Städter Latjes t.b.v. Deeg Uitrollen Set/6
€ 13,39
+
Patisse Bakpapier 38cm x 8m
€ 3,99
+
Wilton Brush & Penselen Set/5
€ 9,99
+
BrandNewCake Rolfondant Wit 250gr.
€ 2,59
+
Modelling tools PME, flower/ leaf shaper
€ 4,99
+

Recept

Het maken van de koek:

  1. Meng de suiker, boter en zout in een mixer met deeghaak op een lage stand.
  2. Voeg het ei en vervolgens de bloem in delen toe.
  3. Pak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 2 uur koelen in de koelkast.
  4. Neem het deeg uit de koeling en breek er een stuk af, leg de rest terug in de koelkast.
  5. Kneed het afgebroken stuk deeg door, totdat het soepel genoeg is om te rollen.
  6. Leg het deeg tussen 2 stukken bakpapier en leg het tussen de latjes.
  7. Rol het deeg tussen de latjes op de gewenste dikte egaal (ongeveer 1,5 centimeter).
  8. Haal het bovenste stuk bakpapier eraf, laat de onderste liggen.
  9. Leg de afbeelding boven op het deeg.
  10. Snijd het deeg rondom de afbeelding weg, zodat alleen de contouren overblijven.
  11. Bewerk het deeg met de tool.
    Tip! Je kunt de contouren op de koek volgen door over de afbeelding te 'snijden' en het over te trekken.
  12. Rond de contouren rondom mooi af.
  13. Leg het bewerkte deeg op een bakplaat en zet een half uurtje terug in de koeling.
  14. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  15. Bak de koek in ongeveer 12 minuten af.
    Tip! Wanneer de koek aan de buitenkant een mooie bruine kleur krijgt, is hij gaar.
  16. Laat de koek afkoelen op het rooster.

Het afwerken van de leeuwen koek:

  1. Verf met de witte eetbare verf de snuit van de leeuw.
  2. Kleur de grote vlakken van de koek geel.
  3. Kleur de koek in, doe dit op volgorde van licht naar donker.
  4. Pak de oranje kleur en kleur langs het oor en de rand van de koek oranje.
  5. Kleur met de bruine kleur alle randen en de inkepingen van de koek.
    Tip! Zorg ervoor dat je het gele en oranje niet volledig bedekt.
  6. Stip met de witte verf de snuit aan, kleur nu ook het oog en schelp van het oor wit.
  7. Kleur met de zwarte verf de binnenkant van het oog, binnenkant van de bek, het oor, de neus en een paar contouren als schaduw.
    Tip! Wees voorzichtig met zwart, anders kleur je de koek al gauw te donker.
  8. Meng de bruine en oranje verf en verspreidt dit over de zwarte contouren heen.
  9. Pak de witte fondant en rol een klein kegeltje tussen 2 vingers, leg deze in de inkeping van het oog. 
    Tip! Deze moet er echt in vallen, maak hem dus niet te groot.
  10. Rol ook een paar balletjes voor de tanden en rol er tussen je vingers er aan 1 kant een puntje aan.
  11. Laat de fondant een halfuurtje uitharden.
  12. Maak een klein plat tongetje.
  13. Verf de binnenkant roze over de zwarte kleur heen. 
  14. Plak hier de tanden en tong aan vast.
  15. Schilder de tong roze, als hij op de plaats ligt.
    Tip! Als je een glanzende tong wilt, kun je deze bedekken met een beetje afdekgelei.
  16. Pak de gele verf en kleur een rondje op het oog.
  17. Kleur een beetje oranje binnenin het gele vlak van het oog.
  18. Zet met een penseel een pupil met zwarte verf op het oog in het oranje vlakje.
  19. Leg op de pupil een klein wit bolletje fondant en druk voorzichtig aan.
  20. Schilder met een penseeltje een randje rondom het oog en zet kleine zwarte stipjes op de snuit.
  21. Plaats de tanden.
    Tip! Als de verf al opgedroogd, zet je het nog een keer aan met een penseel en plaats je daarna gelijk de tanden.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Deel jouw leeuwen koek met ons!

Ga je zelf met dit recept een leeuwen koek voor het EK Voetbal maken? Deel ’t resultaat dan met ons op Instagram! Wij zijn namelijk erg benieuwd naar hoe ze zijn geworden. Maak een foto van jouw koek en plaats deze in je Insta Story. Tag ons met @baktotaal in de story, want dan kunnen we jouw foto niet alleen zien maar ook delen met onze volgers en dat vinden wij heel leuk om te doen.

Flag of Germany