• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Karidopita (Griekse walnotencake) recept

Karidopita is een heerlijk Griekse lekkernij. Heb je zin om eens een andere cake dan de standaard vanille- of chocolade cake te bakken? Dan vind je het vast leuk om eens deze cake te maken. Lees snel verder voor het recept!

Wat is Karidopita?

Karidopita is een Griekse walnotengebak oftewel walnotencake. In het beslag gaan fijngemalen walnoten, waardoor de lekkernij een fijne bite krijgt. Daarnaast gaat er in het beslag ook kaneel en kruidnagel, wat voor een verrassend lekkere smaak zorgt. Over de cake schenk je een zelfgemaakte suikersiroop, dat traditioneel gezien onder andere van Brandy wordt gemaakt. Ben je niet zo'n fan van dit drankje of wil je sowieso geen alcoholische drank gebruiken? Dan kun je dit ook gewoon achterwege laten.

Al met al is de Karidopita een heerlijke Griekse cake die je zeker eens een keertje moet hebben gemaakt.

Het maken van de Griekse Walnotencake

De Karidopita is eigenlijk een vrij eenvoudig gebak om te maken. Vooral als je al eens vaker een cake hebt gebakken, kom je met dit recept zeker uit de voeten. Bovendien duurt het ook helemaal niet lang om deze lekkernij te maken. Zodra je de cake in de oven hebt gezet, kun je de suikersiroop maken. Die laat je even staan totdat de cake gaar is. De siroop kun je vervolgens gewoon over de cake heen schenken wanneer deze nog warm is. Voor het afwerken van deze Griekse Walnotencake hoef je dus niet te wachten totdat deze volledig is afgekoeld en dat scheelt weer behoorlijk wat tijd.

± 2 uur bereidingstijd ± 1 uur wachttijd 12 personen

Karidopita is een heerlijk Griekse lekkernij. Heb je zin om eens een andere cake dan de standaard vanille- of chocolade cake te bakken? Dan vind je het vast leuk om eens deze cake te maken. Lees snel verder voor het recept!

Wat is Karidopita?

Karidopita is een Griekse walnotengebak oftewel walnotencake. In het beslag gaan fijngemalen walnoten, waardoor de lekkernij een fijne bite krijgt. Daarnaast gaat er in het beslag ook kaneel en kruidnagel, wat voor een verrassend lekkere smaak zorgt. Over de cake schenk je een zelfgemaakte suikersiroop, dat traditioneel gezien onder andere van Brandy wordt gemaakt. Ben je niet zo'n fan van dit drankje of wil je sowieso geen alcoholische drank gebruiken? Dan kun je dit ook gewoon achterwege laten.

Al met al is de Karidopita een heerlijke Griekse cake die je zeker eens een keertje moet hebben gemaakt.

Het maken van de Griekse Walnotencake

De Karidopita is eigenlijk een vrij eenvoudig gebak om te maken. Vooral als je al eens vaker een cake hebt gebakken, kom je met dit recept zeker uit de voeten. Bovendien duurt het ook helemaal niet lang om deze lekkernij te maken. Zodra je de cake in de oven hebt gezet, kun je de suikersiroop maken. Die laat je even staan totdat de cake gaar is. De siroop kun je vervolgens gewoon over de cake heen schenken wanneer deze nog warm is. Voor het afwerken van deze Griekse Walnotencake hoef je dus niet te wachten totdat deze volledig is afgekoeld en dat scheelt weer behoorlijk wat tijd.

Benodigdheden uit onze webshop:

  • Een halve theelepel baking soda;
  • 70 gram fijne griesmeel;
  • 100 gram grof gehakte walnoten;
  • 300 gram kristalsuiker;
  • 1/2 theelepel zout;
  • 1 theelepel kaneel.

Overige benodigdheden:

  • 170 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur;
  • 4 eidooiers;
  • 4 eiwitten;
  • 2 sinaasappels;
  • 100 milliliter water;
  • 200 milliliter lauwwarme melk;
  • 1 theelepel nootmuskaat;
  • 250 gram cake bloem;
  • Taartpan met een diameter van 24 centimeter.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Molen de Hoop Tarwegriesmeel 100 gr.
€ 2,59
+
Kristalsuiker Van Gilse 1kg
€ 1,99
+
Keukenzout 1kg
€ 1,09
+
BrandNewCake Kaneel Gemalen 130g
€ 5,98
+
Molen de Hoop Walnoten middel 250gr
€ 6,29
+
BrandNewCake Bakzout 100gr.
€ 2,19
+

Recept

Het maken van het beslag:

  1. Klop de eiwitten stijf en zet het daarna even aan de kant.
  2. Mix de roomboter, 200 gram suiker en halve theelepel zout door elkaar heen.
  3. Voeg ondertussen 1 voor 1 het eigeel aan het mengsel toe.
    Tip! Blijf kloppen.
  4. Mix daarna de lauwwarme melk door het beslag heen.
  5. Klop daarna de kaneel, nootmuskaat, cakebloem en griesmeel op een lage snelheid door het mengsel heen.
  6. Spatel daarna de grof gehakte walnoten door het mengsel heen.
  7. Spatel daarna het eiwit door het mengsel heen.

Het bakken van de karidopita:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven).
  2. Giet het beslag in de taartpan.
  3. Bak de cake in 45 minuten gaar.

Het maken van de suikersiroop:

De siroop kun je maken terwijl de cake in de oven staat.

  1. Doe 100 gram suiker en 100 milliliter water in een pannetje.
  2. Kook het water totdat het een temperatuur van 119 graden heeft bereikt.
  3. Pers de sinaasappel en voeg de sap toe aan het water.
  4. Roer het sap door de siroop heen.

Het afwerken van de karidopita:

  1. Laat de cake even in de vorm afkoelen.
  2. Stort de cake daarna op een rooster en laat hem verder afkoelen.
  3. Snijd wat sneetjes in de cake.
  4. Schenk de siroop over deze sneetjes heen.
  5. Laat de siroop ongeveer 1 uur intrekken in de cake.
  6. Strooi eventueel nog wat extra walnoten over de karidopita heen.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Deel jouw karidopita met ons!

Heb jij met ons recept zelf een heerlijke karidopita gebakken? Dan vinden wij het erg leuk om te zien hoe die is geworden. Dat kun je aan ons laten zien door er een foto van te maken en deze te delen in jouw Instagram Stories. Als je ons tagt met @baktotaal, kunnen wij jouw foto ook nog eens delen met onze eigen volgers. En dat vinden wij onwijs leuk om te doen!

Flag of Germany