Empanada's zijn volgens de roddelbladen het lievelingshapje van koningin Maxima. En omdat zij op Prinsjesdag weer zo bloedstollend charmant zat te wezen naast onze koning besloten we meteen empanada's te bakken. De naam van dit hapje uit de Zuid-Amerikaanse keuken betekent oorspronkelijk 'ingepakt' of 'ingewikkeld'. Maar ingewikkeld zijn ze helemaal niet om te maken. Je kunt eindeloos variëren met de vulling die je erin doet en de saus die je erbij serveert. Klinkt toch perfect?!
Omdat we door dat hele stikstofdrama steeds vaker horen dat we minder vlees moeten eten, maakten we een vegetarische variant met een Mexicaanse twist. Maar empanada's zijn ook superlekker met gehakt, tonijn en ei of kip. Op internet kom je talloze varianten tegen, sommige gefrituurd en sommige in de oven gebakken. Wij kozen voor de laatste, want zo te zien is Maxima helemaal niet van de vette happen. Salsa van verse tomaat met rode ui en limoen erbij en je hebt zomaar ineens een volwaardige maaltijd in plaats van een borrelhapje. Prinsheerlijk, als je het ons vraagt. Succes met het maken!
Benodigdheden uit onze webshop:
- 400 gram bloem;
- ½ theelepel zout en wat extra;
- 1 theelepel zonnebloemolie;
- ½ theelepel kaneel;
- Rolstok;
- Ronde uitsteker Ø10 centimeter;
- Kwastje.
Overige benodigdheden:
- 170 gram koude ongezouten roomboter in piepkleine blokjes;
- 1 ei;
- 120 milliliter melk;
- 1/2 tot 1 theelepel sambal;
- 1 rode ui, fijn gesneden;
- 2 rode of groene pepers (of een combinatie);
- 200 gram zwarte bonen;
- 140 gram mais;
- Peper;
- 1 eetlepel tomatenpuree;
- ½ theelepel paprikapoeder;
- ½ theelepel komijnzaad;
- 2 tomaten, gesneden;
- 1 teentje knoflook, fijn gesneden;
- 1 ei, losgeklopt om te bestrijken;
- 4 tomaten;
- Rasp en sap van 1 limoen.